Distintius d’origen i qualitat agroalimentària als Països Catalans

2015-04-23 23:36

És fonamental que estiguem ben informats sobre les condicions higièniques, el valor nutritiu, l'origen, la transformació, la composició, la manipulació i la conservació dels productes alimentaris, a més de conèixer els ingredients que formen una dieta equilibrada. L'etiqueta d'un aliment és normalment la primera font d'informació que ens arriba i hauria de proporcionar-nos unes dades mínimes que facilitessin la tria d'un producte o d'un altre.

De tots aquests elements, ens centrarem en la qualitat i l’origen. El fet d’identificar mitjançant distintius uns productes, ens permeten una ràpida identificació i garanteixen que el producte ha estat fabricat d’acord amb una norma específica.

Productes amb el reconeixement comunitari IGP (Indicació geogràfica protegida).

És una denominació de qualitat, regulada a escala d'Unió Europea, que identifica un producte alimentari amb les següents característiques:

a) és originari d'un lloc determinat, una regió o un país

b) té una qualitat determinada, una reputació o una altra característica que pugui essencialment ser atribuïda al seu origen geogràfic

c) com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració es fa a la zona geogràfica definida.

Calçot de Valls

Clementines de les Terres de l'Ebre

Llonganissa de Vic

Pa de pagès Català

Patates de Prades

Pollastre i capó del Prat

Poma de Girona

Torró d'Agramunt

Vedella dels Pirineus Catalans

Ratafia catalana

Anxoves de Cotlliure

Sobrassada de Mallorca

Ensaïmada de Mallorca

Ametlla de Mallorca

País Valencià:

Torró de Xixona

Torró d'Alacant

Cítrics valencians

Cireres de la Muntanya d'Alacant

Embotit de Requena

Productes amb el reconeixement comunitari de DOP (Denominació d’origen protegida)

Segons la reglamentació de la Unió Europea, la indicació geogràfica d'una regió, localitat o país, que designa un producte agrícola o alimentari originari del lloc en qüestió, la qualitat o característiques del qual són degudes exclusivament o essencialment al medi geogràfic on es produeix compresos els factors naturals i els factors humans. La producció, l'elaboració i la transformació del producte s'han de realitzar a la zona geogràfica delimitada.

Arròs del Delta de l'Ebre

Avellana de Reus

Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Oli de l'Empordà

Mongeta del Ganxet

Oli de Terra Alta

Oli Les Garrigues

Oli Siurana

Oli del Baix Ebre-Montsia

Pera de Lleida

Fesols de Santa Pau

Arròs de València

Carxofa de Benicarló

Kaki Ribera del Xúquer

Nespres Callosa d'en Sarrià

Oli de la Comunitat Valenciana

Raïm de taula embossat Vinalopó

Xufa de València

Formatge Maó-Menorca

Oli de Mallorca

Denominació d'origen (DO)

És una indicació geogràfica que garanteix l'origen i la qualitat d'un vi que està elaborat a partir d'unes determinades varietats i amb pràctiques vinícoles, enològiques i d'envelliment establertes prèviament. Un consell regulador de la denominació d'origen vetlla pel compliment del reglament, porta el registre de viticultors i de cellers adherits, controla la producció i verifica la qualitat de les anyades i del vi.

DO Alella

DO Catalunya

DO Conca de Barberà

DO Costers del Segre

DO Empordà

DO Montsant

DO Penedès

DO Pla de Bages

DOQ Priorat

DO Tarragona

DO Terra Alta

AOC Banyuls

AOC Cotlliure

AOC Costers del Rosselló

AOC Costers del Rosselló Vilatges

AOC Maurí

AOC Moscat de Ribesaltes

AOC Ribesaltes

DO Alacant

DO Utiel-Requena

DO València

DO Binissalem

DO Pla i Llevant

DOC Alghero

Denominació geogràfica (DG)

És la indicació utilitzada per a les begudes espirituoses que s'elaboren en una zona geogràfica determinada d'on n'obtenen el caràcter i les qualitats definitives essencials. Està regulat a la Unió Europea

Ratafia catalana.

Palo de Mallorca.

Gin de Menorca.

Herbes de Mallorca.

Herbes Eivissenques.

Aperitiu Cafè d'Alcoi

Cantueso alacantí.

Herbero de la Serra de Mariola

Anís Paloma de Monfort del Cid

Marca de qualitat agroalimentària (Marca Q)

És una marca propietat de la Generalitat de Catalunya que s’atorga a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic, que compleixen els requisits dels graus superiors de la normativa vigent en matèria de qualitat agroalimentària i que són certificades per entitats externes. Hi trobem

Bombons

Capó

Conill

Formatge

Galetes

Mel

Peix blau

Pollastre

Porc

Torrons de praliné i trufats de xocolata

Vedella

Xai

—————

Retorna