Niu de vespa asiàtica, a Berga, l'octubre de 2017
La vespa asiàtica (originària del sud est d’aquest continent) va arribar accidentalment a França al 2004, on probablement va arribar en el carregament d'un vaixell, i des d’aleshores s’ha anat estenen per gran part d’aquest estat. Va arribar a Euskadi l’any 2010, travessant la frontera francesa per Irun. A Catalunya hi és des del 2011, i de moment es pot trobar en comarques del centre i nord del país.
Per les persones no és més perillosa que una vespa autòctona, ni és més agressiva, ni la picada és més dolorosa. No és una amenaça per a la salut de les persones.
Però tot i no ser una espècie perillosa per a la salut i el benestar humà, si que ho és per la biodiversitat i l’apicultura, ja que desplaça les vespes autòctones i caça centenars d’abelles diàriament per alimentar les seves larves. I les abelles, a més de ser una espècie de gran interès apícola, també és molt important per la seva capacitat de pol·linitzar la flora autòctona, realitzant una funció de vital importància en el manteniment dels nostres ecosistemes.
• La vespa asiàtica té les potes grogues. L’autòctona, marrons.
• La vespa asiàtica té la part central del cos i bona part del cap de color negre. L’autòctona tendeix més al marró.
• La vespa asiàtica només té l’extrem de l’abdomen de color groc. L’autòctona té més de la meitat de l’abdomen de color groc.
A l'esquerra, la vespa asiàtica, i a la dreta, l'autòctona
Els nius també són diferents: en el cas de les vespes autòctones, els vespers són petits, es construeixen acoblant-se a racons (sota teules, en forats als arbres) i hi viu una quantitat reduïda d’individus. En el cas de la vespa asiàtica, els nius són molt grossos, pengen d’arbres o teulades i estan ocupats per centenars de vespes. Estan formats per un material que recorda al paper maixé, elaborat a partir de ‑bres de fusta i la pròpia saliva de les vespes. Són esfèrics o en forma de pera, i poden assolir dimensions de fins a 1m d’alçada i 0,80cm de diàmetre.
Tenen un únic orifci d’entrada i sortida.
Si es detecta un niu cal que ens podem en contacte amb els agebts rurals, o contactar amb l’administració local del municipi on es detecti
Detall del niu
—————