CALENDARI DE PLANTACIONS A L’HORT

2014-09-22 22:51

Quan cal plantar cada varietat?

El coneixement local sobre quan és el moment més indicat per plantar, sembrar i recollir cadascuna de les verdures i hortalisses de l’hort és essencial per aconseguir uns bons resultats. Per això és important el coneixement popular de la gent de la zona, i utilitzar varietats locals, adaptades a les condicions climatològiques i geològiques de cada contrada.

Tenir en ment el calendari de plantacions més indicat per cada zona és important, com també ho és valorar altres factors que poden variar lleugerament any rere any, com l’abundància de les pluges, la retirada del fred i l’augment de temperatures a la primavera o el moment de les últimes glaçades.

A continuació es mostra una guia de calendari de plantació i altres feines de l’hort apta per una zona corresponent a l’interior de Catalunya (ni d’alta muntanya ni de clima temperat):

GENER

Plantarem: cebes, enciams, escaroles i bledes. Sembrarem en grana julivert, pèsols, faves i espinacs. Recol·lectarem cols, bròquils, bledes, apis, pastanagues, espinacs i porros. Plantarem els rosers a finals de mes. S’han d’esporgar els fruiters. S’han de plantar els fruiters de pinyol. S’han de tallar xupons i branques seques de l’avellaner

FEBRER

Sembrarem apis, xirivies, enciams, raves, pèsols, faves i espinacs. Plantarem; cebes, cols, escaroles, bròquils, bledes, maduixes i alls. Recol·lectarem naps, escaroles, porros, cols i pastanagues. Les maduixeres es poden plantar en cavallons. Tallarem les canyes amb la lluna vella (que utilitzarem a l’estiu i a la primavera per les mongeteres i les tomateres). Podarem els rosers. Trasplantarem les plantes de viver. Esporga de fruiters, arbres caducs i arbustos que hagin florit. Plantar arbres de fulla caduca.

MARÇ

Se sembren i planten la majoria de les espècies horticultores. Llavors més importants per a sembrar: escarola, enciam, pastanaga, porro i rave. Preparació el planter de tomates, pebrots i albergínies (lluna vella de Març amb caixes plenes de terra-fem i col·locades en un lloc arrecerat. Llavors enterrades a mig centímetre, Cal regar amb pulveritzadors). Sembrarem pastanagues (lluna vella de Març), bleda, rave i remolatxa de taula. Plantarem patates als volts de Sant Josep, aprofitant la lluna vella, Cal posar els grills cara amunt en el moment de plantar-los. Cal asprar els pèsols i col·locar-hi espantall. Cal posar sofre als rosers de bon matí per evitar malalties. És època d’espàrrecs.

ABRIL

Sembrarem i plantarem carbassons, tomates, escaroles, espinacs, melons, cogombres, raves, síndries i cebes. Esclarirem el planter de tomates i albergínies. Sembra de mongetes primerenques. Recol·lectarem pastanagues, porros, bròquils, cols, faves, pèsols, espinacs, ravenets, alls tendres, cebes tendres, bledes,…. Els carbassons i els cogombres s’ha de sembrar per Setmana Santa. Caldrà fer clots, posar-hi fems vells, terra fina, les granes de carbassó (4 o 5) i terra fina per tapar. Les granes de cogombre s’hauran de nasprar, igual que les dels pèsols per a què facin una bona producció.

MAIG

Continuem les tasques de l’abril, hi podem afegir porros, carbasses, apis,… Recol.lecció de maduixes, enciams, escaroles, faves, pèsols, alls tendres, cebes tendres,… Nasprarem les mongeteres quan el fil faci 20 cm. És millor lligar les canyes de 4 en 4, per aguantar millor el vent. Plantarem mongetes tendres i tomates, ben fondes. Sulfatarem com a tractament preventiu: Amb aigua d’ortigues per prevenir dels fongs (macerem ortigues amb aigua uns dies i la tirem directament sobre les plantes). Les invasions de caragols les evitem fent una ratlla, que no passaran, amb cendra o guix .

JUNY

Sembrarem i plantarem carbassons, cebes, espinacs, tomates tardanes, mongetes, enciams, moniatos, bitxos,… Recol·lectarem alls, albergínies, cebes, escaroles, espinacs, pèsols, patates primerenques, cigrons, enciams, mongetes tendres, cogombres, carbassons, maduixes, pèsols i faves. Lligarem enciams i escaroles. Farem proteccions per a protegir les tomateres del sol fort i també de les pluges i humitats. Cal nasprar i esporgar les tomateres. S’ha de deixar la tija principal i tallar els xucladors de les vores. S’ha de tenir cura que les tomateres estiguin ben seques. 

JULIOL

Per matar la grama, s’ha de llaurar per la lluna vella de juliol. Cal regar de matinada quan la terra i les plantes s’hagin refredat. Cal continuar podant i lligant les tomateres. Cal continuar amb el tractament d’aigua d’ortigues. Sembrarem i plantarem bledes, mongetes, pastanagues, raves i escaroles. Recol·lectarem productes hortícoles en general. Poda en verd dels rosers: rebaixar els brots 10 cm i tallar les flors músties.

AGOST

Es planten bròquils, cols i pastanagues. Es despunten els melons, síndries, cogombres i carbasses. Es recullen les cebes (cal deixar-les assecar al mateix hort) i la majoria dels productes de l’hort. Se sembren naps i bròquils i a final de mes raves. Nasprar bitxos i pebrots amb canyes i cordills com si fessin una tanca. Es trasplanten apis i coliflors sembrats al juny.

SETEMBRE

Sembrarem i plantarem escaroles, espinacs, bròquils, cols, bledes, cebes,… Recollirem tomates, pebrots, ravenets, porros, enciam, escarola, mongetes,…Les tomates de penjar s’han de treure a rams i posar-les en un lloc sec. Les escaroles s’han de regar amb molta freqüència, si no volem que s’espiguin. Els trossos de terra sense plantar s’hi pot sembrar un adob verd (fenc, sanagrecs, civada,..), per protegir el terreny i matar les males herbes. A la primavera l’enterrarem i hi aconseguirem un adob de grans qualitats fertilitzants. Comença la verema. Recol·lecció de fruits (prunes, pomes, figues, nous, castanyes, mores per a fer confitura).

OCTUBRE

Sembrarem cebes, enciams, bledes, escaroles, raves, pèsols, julivert (per sembrar-lo caldrà buscar un lloc sec i exposat al sol), faves, espinacs. Trasplantarem bròquils de primavera. Recol·lectarem apis, cebes, cols de Brussel.les, safrà, carbasses bròquils, pastanagues, tomates, bitxos. Cal mantenir net l’hort de les primeres fulles que cauen.

NOVEMBRE

Sembrarem i plantarem bledes, espinacs, xirivies, pèsols, faves,… Sembrarem espinacs, cigrons, faves, amb lluna creixent. Sembrarem alls amb lluna minvant. Recol·lecció de porros, cols, escaroles, enciam, remolatxa, fesols,… Es trasplanten les endívies. Cal protegir les plantes de l’hort de les gelades. Es recullen les aranyons per a fer ratafia. Es recullen els fruits de la tardor i les cireretes d’arboç per a fer confitura. Cal preparar els hivernacles. Cal netejar els horts de les fulles que cauen.

DESEMBRE

Sembrarem julivert i pèsols. Sembrarem i plantarem bledes, escaroles, enciams,… Primera recollida de bròquils. Plantarem crisantems al costat de l’hivernacle per a eradicar la mosca blanca. Temps per a netejar i mantenir l’hivernacle. Prepararem les terres per a les sembres de primavera.

A continuació es mostra una taula resum:

—————

Retorna