Si consulteu els llibres de cuina cada un explica la recepta d’una manera diferent. També, cada casa té la seva recepta. Us porto aquesta que és ben fàcil. Tan sols una conclusió: Al meu entendre l'èxit de qualssevol melmelada és: Un bon producte, lliure de tractaments i macerar la fruita amb el sucre unes hores abans de coure.
La melmelada de taronja, admet la possibilitat de posar junts diversos tipus de cítrics. Així podeu posar taronges dolces i alguna agra, o una llimona o una aranja. Tot això proporcional a la quantitat que feu i en funció de les varietats podeu posar més o menys sucre. Cal recordar que la autèntica melmelada de taronja és fa amb taronges agres. En aquest cas he posat:
· 2 kg taronges
· El suc d’una llimona
· Mig quilo de sucre
Quan elaboreu la melmelada penseu que de vegades les quantitats s’han de corregir i afegir una mica més d'aigua. La meva mare poder de tant fer-ne gairebé ho calcula a ull!
Pelem les taronges amb el pelador d'hortalisses, amb cura que no hi deixem part blanca (que amarganteja). Raspem la pell de la taronja o bé la tallem a juliana.
Tallem les taronges i la mitja llimona en rodanxes, eliminant els pinyols.
En una cassola que ens hi càpiguen tots els ingredients posem les taronges tallades i les pells de la taronja raspades.
Anem superposant: capes de fruites, sucre, les pells de la taronja i suc de llimona, així successivament anem fen capes. Ho deixem macerar 3 o 4 hores.
Una vegada ha passat aquest temps, ho posem a coure a foc viu, remenem tot sovint fins que veiem que arrenqui el bull.
Baixem el foc al mínim i deixem coure 1 hora. Anem remenant perquè no s’enganxi. Si ho creiem convenient podem triturar-ho amb un túrmix, i també hi podem afegir una mica d’aigua si ho volem amb una textura més clara. Jo no hi poso aigua i m’espero fins que la textura sigui com la mel, però va a gustos!
Retirem del foc.
Empotem en els pots de vidre, prèviament esterilitzats. (No omplir els pots del tot, ha de quedar 1 cm fins la tapa). I posem el pot amb la tapa cap per avall ben tapat.
Posem els pots al Bany Maria uns 15 minuts.
Deixem refredar i conservem en un lloc fosc i fresc
Així podem conservar la melmelada més d’1 any
—————