COM FEM MELMELADA DE TARONJA I QUINS PLATS PODEM CUINAR-HI?

2014-07-09 18:08

La melmelada de taronja

Si consulteu els llibres de cuina cada un explica la recepta d’una manera diferent. També, cada casa té la seva recepta. Us porto aquesta que és ben fàcil. Tan sols una conclusió: Al meu entendre l'èxit de qualssevol melmelada és: Un bon producte, lliure de tractaments i macerar la fruita amb el sucre unes hores abans de coure.

La melmelada de taronja, admet la possibilitat de posar junts diversos tipus de cítrics. Així podeu posar taronges dolces i alguna agra, o una llimona o una aranja. Tot això proporcional a la quantitat que feu i en funció de les varietats podeu posar més o menys sucre. Cal recordar que la autèntica melmelada de taronja és fa amb taronges agres. En aquest cas he posat:

Ingredients:

· 2 kg taronges

· El suc d’una llimona

· Mig quilo de sucre

Quan elaboreu la melmelada penseu que de vegades les quantitats s’han de corregir i afegir una mica més d'aigua. La meva mare poder de tant fer-ne gairebé ho calcula a ull!

Preparació i maceració

Pelem les taronges amb el pelador d'hortalisses, amb cura que no hi deixem part blanca (que amarganteja). Raspem la pell de la taronja o bé la tallem a juliana.

Tallem les taronges i la mitja llimona en rodanxes, eliminant els pinyols.

En una cassola que ens hi càpiguen tots els ingredients posem les taronges tallades i les pells de la taronja raspades.

Anem superposant: capes de fruites, sucre, les pells de la taronja i suc de llimona, així successivament anem fen capes. Ho deixem macerar 3 o 4 hores.

Cocció, empotar i Bany Maria

Una vegada ha passat aquest temps, ho posem a coure a foc viu, remenem tot sovint fins que veiem que arrenqui el bull.

Baixem el foc al mínim i deixem coure 1 hora. Anem remenant perquè no s’enganxi. Si ho creiem convenient podem triturar-ho amb un túrmix, i també hi podem afegir una mica d’aigua si ho volem amb una textura més clara. Jo no hi poso aigua i m’espero fins que la textura sigui com la mel, però va a gustos!

Retirem del foc.

Empotem en els pots de vidre, prèviament esterilitzats. (No omplir els pots del tot, ha de quedar 1 cm fins la tapa). I posem el pot amb la tapa cap per avall ben tapat.

Posem els pots al Bany Maria uns 15 minuts.

Deixem refredar i conservem en un lloc fosc i fresc

Així podem conservar la melmelada més d’1 any

Algunes idees que volten per acompanyar la melmelada de taronja poden ser:

  • Amanida d’espinacs, formatge i melmelada de taronja
  • Amanida de gamba i taronja amb confitura de taronja i coco
  • Canelons de formatge provolone i melmelada de taronja
  • Llom a la taronja amb xips de moniato
  • Rodó de xai amb patates i mel i confitura de taronja
  • Costelles de xai al forn amb mel i sèsam i melmelada de taronja
  • Espatlleta de xai a la taronja
  • Costelles de porc amb melmelada de taronja amarga
  • “Tires” de Pit de pollastre amb Melmelada de Taronja
  • Salmó amb melmelada de taronja
  • Rotlles de provolone amb melmelada de taronja
  • Coca de melmelada de taronja i ametlla
  • Pastís-mousse de formatge amb taronja amarga
  • Pastís de xocolata amb ametlles picades i melmelada de taronja
  • Tortada dos textures, amb melmelada amarga de taronja, pinyons i fil de xocolata
  • Pastissets farcits de melmelada de taronja

 

—————

Retorna