Les papallones són insectes amb cicles vitals molt complexos. Fan metamorfosi completa, passant per les fases s’ou, diferents estadis larvaris (eruga), pupa (capoll o crisàlide) i fase adulta. Trobem una gran diversitat d’adaptacions i especialitzacions. Els colors corresponen a adaptacions de camuflatge i advertir o desorientar els depredadors. N’hi ha de diürnes i de nocturnes. Cada espècie es pot trobar en una època de l’any concreta: algunes fan una sola generació a l‘any, altres dues, i algunes moltes. La hivernació es pot produir en fase d’ou, eruga, pupa o fase adulta. Són sensibles als canvis climàtics, i pertorbacions en l’entorn (contaminació, canvis en la vegetació, etc). Per això són organismes utilitzats com a indicadors ecològics, i hi ha programes de seguiment de papallones a nivell europeu que porten desenvolupant-se des de fa molts anys a casa nostra, com per exemple el CBMS.
Als Països Catalans hi ha censades més de 200 espècies de papallones diürnes, i es calcula que n’hi pot haver unes 3000 de nocturnes, per bé que cal més investigació en aquest àmbit.
Algunes papallones, en fase adulta s’alimenten de nèctar de flors, ajudant així a la pol·linització. Altres no s’alimenten, i simplement copulen per garantir la descendència. En fase larvària totes les erugues són voraces. Hi ha espècies que es poden alimentar d’un gran ventall de plantes nutrícies, i algunes s’alimenten d’alguna espècie vegetal concreta.
Si volem ajudar a la supervivència d’algunes espècies de papallones, podem plantar al nostre hort, jardí o balcó, espècies de plantes que serviran per l‘alimentació de les erugues. Amb una mica de sort les papallones adultes freqüentaran aquestes plantes, i hi posaran els ous, i podrem visualitzar la metamorfosi de les papallones, un cicle impressionant i a la vegada molt desconegut per la població! Així doncs en la següent imatge s’il·lustren algunes papallones, les quals les seves larves s’alimenten exclusivament d’una o dues plantes nutrícies.
Un altre motiu per fer un “jardí de papallones”, és que totes les plantes esmentades tenen usos medicinals i/o alimentaris per nosaltres, per tant, si les papallones no en fessin ús, podrem nodrir la nostra farmaciola i rebost!
—————