És fonamental que estiguem ben informats sobre les condicions higièniques, el valor nutritiu, l'origen, la transformació, la composició, la manipulació i la conservació dels productes alimentaris, a més de conèixer els ingredients que formen una dieta equilibrada. L'etiqueta d'un aliment és normalment la primera font d'informació que ens arriba i hauria de proporcionar-nos unes dades mínimes que facilitessin la tria d'un producte o d'un altre.
De tots aquests elements, ens centrarem en la qualitat i l’origen. El fet d’identificar mitjançant distintius uns productes, ens permeten una ràpida identificació i garanteixen que el producte ha estat fabricat d’acord amb una norma específica.
És una denominació de qualitat, regulada a escala d'Unió Europea, que identifica un producte alimentari amb les següents característiques:
a) és originari d'un lloc determinat, una regió o un país
b) té una qualitat determinada, una reputació o una altra característica que pugui essencialment ser atribuïda al seu origen geogràfic
c) com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració es fa a la zona geogràfica definida.
Calçot de Valls
Clementines de les Terres de l'Ebre
Llonganissa de Vic
Pa de pagès Català
Patates de Prades
Pollastre i capó del Prat
Poma de Girona
Torró d'Agramunt
Vedella dels Pirineus Catalans
Ratafia catalana
Anxoves de Cotlliure
Sobrassada de Mallorca
Ensaïmada de Mallorca
Ametlla de Mallorca
País Valencià:
Torró de Xixona
Torró d'Alacant
Cítrics valencians
Cireres de la Muntanya d'Alacant
Embotit de Requena
Segons la reglamentació de la Unió Europea, la indicació geogràfica d'una regió, localitat o país, que designa un producte agrícola o alimentari originari del lloc en qüestió, la qualitat o característiques del qual són degudes exclusivament o essencialment al medi geogràfic on es produeix compresos els factors naturals i els factors humans. La producció, l'elaboració i la transformació del producte s'han de realitzar a la zona geogràfica delimitada.
Arròs del Delta de l'Ebre
Avellana de Reus
Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya
Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya
Oli de l'Empordà
Mongeta del Ganxet
Oli de Terra Alta
Oli Les Garrigues
Oli Siurana
Oli del Baix Ebre-Montsia
Pera de Lleida
Fesols de Santa Pau
Arròs de València
Carxofa de Benicarló
Kaki Ribera del Xúquer
Nespres Callosa d'en Sarrià
Oli de la Comunitat Valenciana
Raïm de taula embossat Vinalopó
Xufa de València
Formatge Maó-Menorca
Oli de Mallorca
És una indicació geogràfica que garanteix l'origen i la qualitat d'un vi que està elaborat a partir d'unes determinades varietats i amb pràctiques vinícoles, enològiques i d'envelliment establertes prèviament. Un consell regulador de la denominació d'origen vetlla pel compliment del reglament, porta el registre de viticultors i de cellers adherits, controla la producció i verifica la qualitat de les anyades i del vi.
DO Alella
DO Catalunya
DO Conca de Barberà
DO Costers del Segre
DO Empordà
DO Montsant
DO Penedès
DO Pla de Bages
DOQ Priorat
DO Tarragona
DO Terra Alta
AOC Banyuls
AOC Cotlliure
AOC Costers del Rosselló
AOC Costers del Rosselló Vilatges
AOC Maurí
AOC Moscat de Ribesaltes
AOC Ribesaltes
DO Alacant
DO Utiel-Requena
DO València
DO Binissalem
DO Pla i Llevant
DOC Alghero
És la indicació utilitzada per a les begudes espirituoses que s'elaboren en una zona geogràfica determinada d'on n'obtenen el caràcter i les qualitats definitives essencials. Està regulat a la Unió Europea
Ratafia catalana.
Palo de Mallorca.
Gin de Menorca.
Herbes de Mallorca.
Herbes Eivissenques.
Aperitiu Cafè d'Alcoi
Cantueso alacantí.
Herbero de la Serra de Mariola
Anís Paloma de Monfort del Cid
És una marca propietat de la Generalitat de Catalunya que s’atorga a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic, que compleixen els requisits dels graus superiors de la normativa vigent en matèria de qualitat agroalimentària i que són certificades per entitats externes. Hi trobem
Bombons
Capó
Conill
Formatge
Galetes
Mel
Peix blau
Pollastre
Porc
Torrons de praliné i trufats de xocolata
Vedella
Xai
—————