FAUNA: COM CONSTRUIR UNA CAIXA NIU EN 10 PASSOS

2014-03-27 19:00

COM CONSTRUIR UNA CAIXA NIU APTE PER DIFERENTS ESPÈCIES D'OCELLS EN 10 PASSOS

SOM-HI SOM-HI SOM-HI!

1. Marquem les peces a la fusta utilitzant llapis i cinta mètrica.

T: Terra
L: Laterals S: Sostre
D: Darrera F: Frontal Gruix: 1 a 1,5 cm
(Mides en centímetres)

2. Serrem la fusta amb un xerrac i llimem lleugerament per eliminar estelles.

3. Clavem la peça del darrera i els dos laterals vigilant que quedin ben igualades per dalt.

4. Clavem el terra havent comprovat que s'ajusta correctament a les altres peces (si no fos així el llimarem fins que ho faci).

5. Clavem la part frontal comprovant que no impedeixi el correcte tancament de la tapa (la part frontal ha de quedar lleugerament per sota de la part superior dels laterals).

6. Collarem uns visos per fixar bé tota l'estructura.

7. Instal·larem la tapa mitjançant una frontissa (es fixa a l'exterior de la caixa unint la tapa amb la part del darrera).

8. Si volem penjar la caixa, amb un filferro galvanitzat (no es rovellen) farem una nansa que fixarem a la caixa pels laterals (mai per la tapa). Amb un filferro galvanitzat més gruixut ( Ø = 3 mm ), construirem un penjador com el de l'esquema.

9. L'orifici d'entrada el podem fer abans de clavar la part frontal (recomanable) o un cop clavada. L'ideal és disposar de broques especials de corona per obrir el forat circular, però, si no en tenim, podem utilitzar una broca per fusta de mida gran i fer diversos forats que, en unir-se, ens han de permetre introduir-hi una llima amb la que aconseguirem fer la circumferència del diàmetre desitjat. Sempre farem l'entrada el màxim d'allunyada del terra de la caixa possible.

10. La tanca per evitar l'obertura de la tapa la farem amb un parell de claus que lligarem amb un filferro (van especialment bé els plastificats que trobarem en qualsevol capsa de joguines subjectant-les als cartrons o les que tanquen les bosses del pa de motlle).

Per lligar la caixa al tronc principal de l'arbre, farem un parell de forats a un dels laterals de la caixa per passar-hi un cable elèctric (com que estan folrats de plàstic no es fan malbé i queden ben fixades amb uns nusos senzills que seran molt fàcils de desfer a les revisions anuals).

Per a penjar la caixa ho farem fabricant una nansa i un penjador com els de l'esquema. Per atansar-lo a l'arbre utilitzarem una canya, o dos pals d'escombra units....

Preparats.... llestos.... ja!!!

 

—————

Retorna