Tenim un petit terreny per plantar-hi, o unes quantes torretes?? Podem aprofitar els nostres residus orgànics generats a casa per compostar-los i que esdevinguin abonament de primera (generat per l’acció de microorganismes) que podrem subministrar a les nostres plantes. Així disminuirem considerablement els residus que aniran a omplir un abocador amb les conseqüències negatives que suposa, i podrem abonar la terra de franc sense necessitat de comprar productes químics o orgànics, amb les conseqüències negatives que això també suposa! Endavant i fora dubtes!
Al compostador, qualsevol recipient de plàstic o de fusta, comercial o artesà, complex o rudimentari, que asseguri un mínim de pas de l’aire i sense gaires orificis per evitar la pèrdua del material que es va compostant. Si es disposa d’un mínim de terreny amb terra, fins i tot es pot anar apilant el material en un indret del terra sense necessitat de compostador.
Cal disposar un bon llit de restes vegetals seques (20-30 cm) ben esmicolades com a base on assentar el compostador. Això evitarà l’aparició de sucs (sobretot si l’ubiquem sobre un terreny impermeable) i facilitarà la circulació d’aire des de la seva base. La circulació de l’aire és important perquè sense oxigen es desenvolupen organismes anaerobis que com a resultat del seu metabolisme originen pudors!
Aporten molts i molts nutrients (especialment nitrogen) al procés de compostatge. Hi podem posar quasi de tot: Restes de verdures, peles de fruites , herbes d’infusions, marro de cafè, les petites restes d’oli/vinagre de l’amanida (mai cuinat), restes de carn o de peix, restes de sucs (diluïts amb l’aigua de mullar la pila), closques d’ou, closques de fruita seca, gespa verda, restes de l’hort, fems d’animals herbívors o omnívors com la gallinassa,.... Cal evitar dipositar-hi plàstics, llaunes, piles..... Només restes orgàniques!
Aporten carboni, i permeten la circulació de l’aire. Hi podem posar, fulles i plantes verdes o seques, paper de cuina, tovallons de paper, taps de suro, fullaraca, pinassa, restes de poda tallades o triturades, gespa seca, cendres, serradures de fusta natural, palla...
En condicions normals la meitat del volum hauria de ser fresc i l’altra meitat sec. Així obtenim l’equilibri d’humitat, aireació, i de nutrients del compost. Però si les nostres restes fresques són molt riques en carn i peix (més que en vegetals), proporcionalment afegirem més fracció de restes vegetals seques.
Cal que anem afegint alternades les restes vegetals fresques i seques, i de manera que a la part superior sempre hi hagi una capa de restes vegetals seques. Així minimitzem l’olor i evitem atraure tants insectes. Una altra opció seria barrejar aquestes dues fraccions, tenint en compte que a la part superior dipositem igualment una capa de fracció vegetal seca
Sense aigua el procés s’atura. Amb excés d’aigua no hi ha oxigen i els organismes que hi ha provoquen pudors. Cal que hi hagi certa humitat. Es podria per exemple regar la barreja un cop a la setmana, i augmentar la freqüència en períodes secs i calurosos i disminuir-la o fins i tot aturar-la a l’hivern o en períodes de molta humitat. L’objectiu és humitejar tot el material del compostador, però sense que hi hagi un excés d’aigua que surti per sota, que impediria la circulació d’aire, i apareixerien els problemes ja esmentats de males olors.
Depèn de com realitzem el procés. Si incorporem tots els materials una única vegada en el compostador, el material anirà perdent pes i volum fins a convertir-se en allò que volem, compost. La velocitat d’aquesta transformació pot anar dels 3 als 12 mesos.
Si per altra banda anem incorporant material periòdicament dins el compostador, a la part de sota hi trobarem el material més antic, i per tant més fosc i més fet, en el qual ja no s’hauria de reconèixer cap component (el compost ja estaria fet). En canvi, a les capes superiors hi trobarem el més nou, on es poden distingir encara les restes de menjar.
—————