Fem líquid d'arrelament pels nostres esqueixos amb llenties i aigua

2017-05-19 16:45

Les auxines com a hormones d’arrelament

Les auxines són unes hormones que es troben se sintetitzen especialment a les zones apicals de les plantes (com per exemple l’extrem final de les arrels), i entre altres funcions, activen els gens de desenvolupament de les plantes. Les auxines són una peça essencial en el creixement de les plantes i tenen moltes aplicacions en agricultura, ja que afavoreixen el creixement cel·lular i la iniciació de l’arrel.

Una d’aquestes aplicacions és per fer esqueixos que posem en torretes en envasos amb aigua, o bé per fer planter. Les auxines estimulen a que l’esqueix arreli.

Aprendrem a fer un preparat d’auxines de forma senzilla, que aplicarem als esqueixos, i per fer aquest preparat d’arrelament no caldrà comprar cap producte químic. Ho farem a base de llenties i aigua.

Preparem el líquid d’arrelament

Utilitzarem una part de llenties per cada 4 parts d’aigua. Submergirem les llenties en un recipient amb aigua, i les mantenir-les a remull, durant 8 o 12 hores, per tal que comenci la seva germinació; i posteriorment colarem les llenties guardant aquesta aigua. Llavors 3 cops al dia empapem les llenties aquest aigua perquè es mantinguin humides, i sempre anirem guardant aquesta aigua. És millor que les llenties les mantinguem a la foscor (en un armari o tapades amb un drap). Això ho farem durant uns 4 dies, moment en que les llenties ja hauran germinat i tindran una radícula (arrel embrionària) d’uns 3 cm de longitud.

Finalment, en un mateix recipient posem les llenties ja germinades i l’aigua, i ho triturem amb una batedora. Colarem el triturat per tal d’extreure el líquid d’arrelament, que és el que farem servir. El darrer pas serà diluir cada part de líquid d’arrelament amb 10 parts d’aigua, ja que sinó seria massa concentrat i podria afectar negativament a planta.

Ja el podem aplicar!

Per aplicar-lo a esqueixos ho podem fer de 2 maneres: submergim l’esqueix dins un recipient amb líquid, i cada 2 dies canviem aquest líquid d’arrelament (enlloc de llençar-lo el podem utilitzar per regar altres plantes. I al cap d’unes 2 setmanes podem trasplantar l’esqueix. L’altra manera és plantar l’esqueix en una torreta i regar-lo cada 2 dies amb el líquid d’arrelament, durant unes setmanes.

—————

Retorna