La germinació és el creixement d'una planta que té un embrió contingut en una llavor. Les llavors completament desenvolupades contenen un embrió i en la majoria de les plantes també tenen substàncies de reserva. El procés dura com a molt una setmana.
Els germinats són una font excel·lent d’enzims necessaris per a un bon funcionament digestiu i, gràcies al mateix procés de germinació, el seu contingut en vitamines i minerals augmenta considerablement. Fins i tot els podem considerar com un suplement vitamínic i mineral perquè contenen pràcticament tots els minerals, vitamines i oligoelements necessaris per mantenir els processos vitals del cos. A més, contenen els aminoàcids més importants i una relació excel·lent entre calci i fòsfor que els fa idonis per reforçar els ossos. Gràcies a la presència de la llum solar, els germinats es van tornant verds i esdevenen molt rics en clorofil·la, el pigment que confereix coloració verda a les verdures i hortalisses i que té una gran capacitat d’oxigenar i desintoxicar l’organisme. Els germinats aporten gran quantitat de nutrients que realment afavoreixen a mantenir o recuperar la salut.
• En germinadores (d’un pis o més)
• En plats o safates
• En pots de vidre (tapes de plàstic perforada, reixeta d’acer inoxidable, tela o malla o gasa fixada per una goma elàstica)
• Papers de germinació
• En substrats: tacs de torba premsada (Jiffy), fibra de coco premsada, ...
• ...
Nosaltres veurem l’exemple de pots de vidre amb tapes fetes amb una gasa fixada per una goma elàstica: senzill, econòmic, net i pràctic!
• Poseu a remull les llavors cobertes amb aigua en un pot de vidre de boca ampla (6-12h segons la mida de la llavor).
• Tapeu el pot amb una gasa subjectada per una goma elàstica, que farà de colador.
• Passat el temps de remull, escorreu les llavors fent servir la gasa com un colador i feu girar el pot perquè quedin enganxades a la paret. Per escórrer, deixar el pot boca avall parcialment inclinat (perquè l’aigua vagi escorrent però el contingut pugui transpirar), com mostra la imatge.
• Sempre en el mateix pot, procedir a fer varis rentats diaris (els primers dies 3 rentats diaris i següents amb 2 n’hi ha prou), i esbandiu i escorreu-les bé en acabat el rentat procurant que no que no hi quedi aigua estancada (deixant el pot boca avall inclinat com hem vist abans). Això permet que hi hagi humitat però no excés d’aigua
• Un cop acabat el procés de germinació (3-4 dies en cas que vulgueu plàntules poc germinades, i que seran útils per receptes amb germinats fregits / 1 setmana en cas que vulgueu plàntules amb la part verda més desenvolupada, i que seran més útils per menjar en amanides), guardeu-les a la nevera eixutes, on es conservaran sense problema durant més o menys una setmana.
Quan deixem en remull les llavors, retirem les que suren, aquestes no germinaran
Si hi ha excés d’humitat, o en situacions concretes, es pot podrir algun germinat i sortir fongs. En aquest cas cal retirar els brots afectats
Més val posar poques llavors en un pot, ja que al germinar augmenta molt el volum!
Es pot fer germinar a la foscor (tindrem poca clorofil·la i color blanquinós) o amb llum natural (més clorofil·la i olor verd). Va a gustos, normalment es recomana tenir els pots en foscor als primers dies i llavors amb llum.
Un cop tenim el germinat de la mida que volem (hauran passat entre 4 i 7 dies aproximadament), el guardarem a la nevera tapant el pot amb la seva tapa, procurant que no quedi aigua dins, i així el podem guardar fins a una setmana.
Alfals - Soja- Llenties- Rabes- Remolatxa- Créixens- Ruca- Mostassa- Lli-Cigrons- Porros- Col llombarda- Bròquil- Ceba- Cigrons- Mongetes- Arròs integral- Enciams- Bledes- Fonoll- Roselles- espelta- Sègol- Carabassa- faves .....
A la secció de receptes hi ha algunes idees de com preparar els germinats! Bon profit i salut!
—————