Les flors de l'hort

2016-03-29 17:48

Les plantes amb flors, encara que no siguin hortalisses que es conreïn principalment per al seu consum, poden ser molt bones companyes en l'hort ecològic. Per començar, totes les flors aporten un valor estètic únic: les seves formes i colors donaran a aquest espai un aspecte més alegre i més bell, a més de que perfumaran l'espai amb una mescla d'olors molt agradables.


A més dels aspectes sensorials, l'associació de flors amb altres plantes cultivades ajuda en molts aspectes relacionats amb la cura i el bon desenvolupament de l'hort: la seva presència limita les males herbes o allunya els insectes que poden convertir-se en plagues, pels seus efectes al·lelopàtics (ja que limiten o eviten el creixement d'altres espècies) i atreu a insectes auxiliars beneficiosos (paràsits o depredadors de plagues), afavoreix la pol·linització -perquè les flors atreuen a insectes pol·linitzadors- i millora la biodiversitat, aspecte clau en Agricultura Ecològica.
També algunes d'aquestes plantes amb flors tenen parts comestibles, o podem gaudir de sabors molt especials usant-les com a condiments en amanides, sopes, salses, truites… o simplement com a elements decoratius per als nostres plats.

 

Alguns exemples de flors útils són:
Borratja: Planta herbàcia anual amb flors blaves, porpres o blanques que duren des de la primavera fins a finals de l'estiu. Interessant perquè no necessita cures especials i, a més d'embellir l'hort i afavorir la pol·linització i la biodiversitat, és una planta comestible amb propietats diürètiques, antiestrès, que aporta vitamines i minerals. Se sol associar amb tomàquets o carabasses.
Boixac: Les seves flors grogues o ataronjades atreuen a depredadors del pugó. Les seves flors poden usar-se en la cuina com a substitut del safrà (dóna color i sabor) i també en amanides.
Clavell de moro: Amb vistoses i ataronjades flors anuals que apareixen d'estiu a tardor, redueixen fins a un 90% els nematodes de la terra que poden causar malalties en les nostres hortalisses gràcies a uns compostos que allibera. També repel·leix als pugons i a altres insectes que poden convertir-se en plagues.
Caputxina: És considera una planta molt útil per al control de plagues ja que és repel·lent d'alguns insectes que afecten hortalisses. També és considera que atrau insectes depredadors. Les fulles i tiges s'empren com a condiment en amanides. Són molt riques en vitamina C, i tenen propietats diürètiques i antibacterianes.

Tanacetum: Acumula potassi. Els seus petits botons grocs són cridaners per a marietes, vespes, i altres insectes.

Zinnia: Flor gran i cridanera que atreu molts insectes. Molt útil per plantar a la vora de tomaqueres i alfàbrega.

 

Aquestes són només algunes, però podem tenir en l'hort una infinitat de plantes amb flors que, com a mínim, col·laboraran en la pol·linització i ens ajudaran a tenir un hort-jardí més vistós: alfàbrega, angèliques, clavells, crisantems, dàlies, margarides, roses... i sense oblidar totes les plantes aromàtiques mediterrànies.

 

—————

Retorna