OBSERVAR EL CEL AMB L’AJUDA DEL PROGRAMA STELLARIUM

2014-06-03 19:45

Què és Stellarium?

Stellarium és un programa realista de simulació de planetaris, de caràcter educatiu o divulgatiu que simula la visió del cel, vist des de l'ull humà, prismàtics o telescopi, amb un alt grau de realisme i en temps real. Aquest programa permet a la gent utilitzar l'ordinador de casa com un planetari virtual, o bé observar el cel nocturn a l’aire lliure amb l’ajuda d’aquest programa per identificar tots els astres i cossos que s’observin.

Stellarium opera simulant en la pantalla la vista esfèrica del cel ,la qual cosa fa possible observar una amplia varietat de cossos celestes, com la Lluna, el Sol, i diverses estrelles i constel·lacions, etc.,

 

Stellarium pot usar-se en l'entorn educatiu com una eina per ensenyar el cel nocturn, com un ajudant en l'observació, i aprofundir en temes relacionats amb l'astronomia.

El programa també disposa d'imatges de nebuloses, els planetes amb els seus satèl·lits, il·lustracions que ens ajuden a identificar les constel·lacions per una visualització més artística, la Via Làctia, i fins i tot catàlegs informatius de milions d’estels i altres cossos.

Com funciona Stellarium?

El programa té l'opció de prendre la latitud i longitud de qualsevol ubicació geogràfica, amb el que és possible observar el cel en diferents parts del món. La visualització es duu en temps real, o en un temps de velocitat ajustable cap endavant i cap enrere en el temps, amb el que és possible "observar" el cel en qualsevol moment i lloc en la Terra. Per a una visualització més realista, permet simular l'efecte de l'atmosfera, el qual resulta en una difuminació de la llum de les estrelles de nit, i en la lluentor i to blau que cobreix el cel de dia. Stellarium permet simular una "vista de món real" la qual inclou un efecte de sòl amb paisatges (de ciutat, bosc o altres models), grandària i lluentor aparent dels cossos celestes (en particular el Sol), efecte de boira i altres. Si hi ha dubtes existeixen ajudes del propi programa.

Com el descarrego?

Des de la pàgina web https://www.stellarium.org/ca/

És un programa gratuït i en català, i molt interessant! Per iniciar-se en l’observació d’estels o per augmentar i compartir els teus coneixements

—————

Retorna