ELABORACIÓ D'OLIS DE PLANTES MEDICINALS PER APLICACIONS EXTERNES

2014-05-27 20:07

Què son?

Són olis que contenen compostos d’una o més plantes amb propietats variades, i que en podem fer un ús medicinal mitjançant aplicació externa. L’aplicació de l’oli es realitza directament damunt la pell i realitzant un suau massatge sobre la zona que volem tractar. Aquests olis han adquirit les propietats de les plantes les quals hem utilitzat per elaborar-lo, degut a que els hem escalfat conjuntament o bé els hem tingut cert període de temps en contacte.

Quin oli podem fer servir?

A la nostra zona tradicionalment s’han preparat amb oli d’oliva, que de per sí té propietats suavitzants i nutritives. Al mercat podem trobar altres olis molt  vàlids, com l’oli d’ametlles, el de rosa mosqueta, el d’avellana....

La preparació d’olis es pot realitzar de dues formes:

Oli preparat en fred

Omplim ¾ parts d’un pot de vidre (si és de color opac millor) amb plantes picades o trossejades finament, i a continuació omplim fins dalt el pot amb oli. Ho tapem i ho deixem a sol i serena o dins de casa uns 40 dies. Llavors procedim a colar l’oli, i espremem bé les plantes per tal que alliberin totes les substàncies, i ja podem guardar l’oli en ampolletes de color fosc (per tal de preservar millor les seves propietats).

Oli preparat en calent

En planta acabada de recol·lectar utilitzarem per norma general la mateixa quantitat de planta que d’oli. En plantes ja assecades, utilitzarem més proporció d’oli que de planta seca. La preparació consisteix en tallar la planta finament, i escalfar l’oli en un tupí a foc molt baix o al bany maria. Incorporem les plantes al recipient durant 20-30 minuts (recordeu, a temperatura no gaire alta!).

Deixem refredar la barreja, ho colem, espremem les restes vegetals per tal que alliberin les darreres essències, i ja podem guardar l’oli en ampolletes (si pot ser de vidre opac millor) i ja ho tindrem a la nostra disposició per utilitzar-lo quan ho creguem oportú.

Conservació dels olis preparats

Cal emmagatzemar-los en llocs foscos, secs i frescos.

 

Oli d’àrnica, espígol i romaní (o alguna d’aquestes espècies). Per les ferides, contusions, i el dolor.

Àrnica: Planta que creix en prats i clarianes de muntanya mitjana i alta muntanya. Cal recollir les flors, a l’estiu. Compte en no consumir la planta (cuinada o en infusions) ja que pot resultar tòxica.

Espígol: Planta molt aromàtica que creix en muntanya baixa i mitjana, en llocs secs, assolellats i pedregosos. Es recullen les flors, durant l’estiu. Es poden assecar fent rams de flors i penjant-los cap per avall.

Romaní: Planta arbustiva de muntanya baixa i mitjana, en llocs assolellats. Molt romàtica. Es pot recol·lectar tot l’any, i es poden utilitzar les seves tiges amb fulles i les flors.

Oli de camamilla: calmant per la pell i les irritacions (especialment el nas en períodes de constipat)

Camamilla: Es troba en camps i vores de camins de zones de muntanya baixa i mitjana, especialment en zones més o menys humides. Es recullen les tiges florides, durant la primavera. Els botons florals es poden assecar per conservar-los.

Oli d’hipèric (= pericó): cicatritzant, per dermatosis o cremades lleus, per picades d’insectes, i per dolors musculars o lumbagos; i per refredats (fer massatges a l’esquena)

Hipèric o pericó: Creix en prats, marges de camins i zones obertes de muntanya baixa i mitjana. Cal recol·lectar les tiges florides, a finals de primavera o durant l’estiu.

Oli d’espígol o lavanda: expectorant

Espígol: Planta molt aromàtica que creix en muntanya baixa i mitjana, en llocs secs, assolellats i pedregosos. Es recullen les flors, durant l’estiu. Es poden assecar fent rams de flors i penjant-los cap per avall. L’oli directament s’aplica al pit o a l’esquena, o bé s’humiteja una gassa i amb ella es fa un suau massatge per aquestes zones.

Oli de murtra: per reforçar els cabells

Murtra: Arbust aromàtic de marges de torrents o zones un xic humides, a terres baixes (prop del litoral o zones baixes de l’interior de Catalunya i Balears). Cal recollir les fulles (durant tot l’any) i triturar-les per preparar l’oli. L’oli de murtra s’aplica als cabells un cop al mes realitzant un suau massatge. Es deixa actuar durant dues hores tapant els cabells amb una tovallola.

Oli de ruda: per calmar el dolor

Ruda: Planta que creix en llocs secs de muntanya baixa o mitjana. Aprofitarem les seves tiges florides, durant la primavera o inicis d’estiu.

—————

Retorna