PANELLETS DE PINYONS PER TOTS SANTS

2014-10-31 12:44

Els Panellets formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de la diada de Tots Sants conjuntament amb les castanyes, els moniatos i el vi dolç. L'origen d'aquests dolços és àrab, i el seu ús per Tots Sants data del segle XVIII. on aquell dia els campaners havien de tocar a difunts durant tota la nit per que ningú no s'oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. Com que feia fresca (i no hi havia ni tele, ni ràdio, ni llum, ni internet, i els campaners allà tot sols  a dalt de tot del campanar s’avorrien molt...), i per fer la seva tasca més suportable, els feligresos s'apropaven a l'església i compartien amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D'aquest costum se'n va derivar la Castanyada, festa on es consumeixen aquests dolços (els panellets) i castanyes cuites al foc, acompanyat de vi dolç tipus moscatell, mistela, vi ranci o vi de missa...

Abans de tot un apunt sobre els pinyons: Compte amb els pinyons que compreu!...que siguin europeus, no asiàtics! Al comprar-los si us hi fixeu, venen uns pinyons més gruixuts, amb una forma de pera més exagerada del normal i que, a més, tenen la punta de color negre. Això vol dir que són del tipus asiàtic "Pinus Koraiensis". La diferència amb el pinyó autèntic i tradicional "Pinus pinea" (el de pinyó de pi pinyoner de casa nostra) és bàsicament el gust. Són mil vegades més bons (i cars) que els asiàtics.

Ingredients:

300 g de massapà blanc

Per fer el massapà blanc:

120 g se sucre

120 g d’ametlles

3 clares d’ou

30 g de puré de patata o de moniato

Raspadura de pell de llimona

Per l'adob dels pinyons

300 g de pinyons

1 ou batut

L'almívar d'un pot petit de cirera (30-40 ml aprox.)

 

Elaboració

Per fer panellets de pinyó el dia abans haureu de preparar l'adob. Si no ho feu us costarà molt fer que els pinyons s'agafin al massapà.

Elaboració del massapà:

Per fer panellets de pinyó el dia abans haureu de preparar l'adob. Si no ho feu us costarà molt fer que els pinyons s'agafin al massapà.

Per elaborar massapà:

Barregem el puré de patata (ja fred), les ametlles triturades molt fines, i el sucre. Afegim les clares d’ou i la ratlladura de llimona i ho muntem enèrgicament. Un cop agafi la textura ben lligada el reservem a la nevera per l’endemà.

Elaboració de l’adob dels pinyons:

Aboquem els pinyons en un bol. Hi posarem unes tres o quatre cullerades d'almívar de cirera i un ou sencer, i ho amassem tot amb les mans ben netes.

Ho deixarem reposar 24 hores a la nevera.

Elaboració dels panellets:

Estirem el massapà i en fem tires allargades. Per evitar que s’enganxi a la taula hi podem una mica de sucre de llustre (glass).

Tallem les tires a trossets que després arrodonirem per fer la forma de panellet. Fer boles petites perquè després al incorporar-hi els pinyons ja guanya força volum.

Col·loquem les boletes dins el bol d’adob de pinyons i anirem enganxant els pinyons tot donant voltes i aplicant una lleugera pressió. Anirem reservant els panellets ja fets. Si els torneu a arrodonir per segona vegada amb les mans netes us quedaran encara més rodonets, perfilats i vistosos.

Els col·locarem en una safata de forn i sobre un paper tipus cuisson. Al posar-los, els haurem de prémer lleugerament per fer-los una base plana i que no es moguin massa, però poquet, només volem assentar-los per què no rodin dins la safata. No els aixafeu!

Ara, batrem un ou. Pintarem els panellets amb ou batut.

Seguidament els flamejarem al forn entre 6-8 minutets a 220-230º graus, només en mode grill (part superior). Ja sabeu que cada forn és un mon. Per tant, la millor regla és vigilar-los fins que siguin daurats.

Nota important sobre la cocció: Els panellets, en general, s'han de flamejar, no coure. Això vol dir que els heu de tenir al forn el temps just i necessari per daurar-los (uns 6-8min. a 220-230º graus). Si els teniu més temps el massapà se us pot fondre. Així que els heu de vigilar bé.

Un cop surtin del forn, els tornarem a pintar lleugerament amb ou batut però en aquesta ocasió amb el pinzell ben escorregut. Ha de ser un pintada ràpida, que li donarà aquell coloret més brillant. No us preocupeu per l'ou, que al ser el panellet molt calent quedarà cuit.

I ja els tenim. Deixeu-los refredar completament, eh? ...no sigueu golafres, que calents no valen res.

Ens els menjarem amb un bon vi dolç, Moscatell, Mistela, Garnatxa o Ratafia! I amb una bona companyia!

—————

Retorna