Recepta per fer sabó d'ortigues i menta

2015-08-06 22:26

Fer sabó de mans o cos és fàcil i engrescador perquè és molt personalitzable pel que fa a colors, formes, olors, propietats... Només cal contemplar alguna precaució en quantitat i en la mescla de productes emprats.

N’existeixen moltes receptes, i jo us proposo el sabó de menta i ortigues. La idea és emprar aquest sabó per fer-ne posteriorment xampú, però això encara resta pendent i mentrestant utilitzo el sabó aquest!

Es pot fer sabó de qualsevol planta aromàtica o medicinal, jo he escollit aquestes dues perquè la menta és tonificant i antimicrobiòtica, i aporta un aroma molt fresc. Les ortigues ajuden a eliminar toxines, mineralitzen i enforteixen la pell. Però existeixen desenes de plantes amb centenars de propietats associades!

Composició del sabó

El sabó s’elabora mesclant un greix, una base, i agua, en unes proporcions adients. Com a greix podem utilitzar oli de qualsevol planta, fruit o llavor (oliva, gira-sol, ametlles, palma...) greixos animals, etc. Cada grassa té una composició d’àcids grassos diferents, i això condicionarà la textura del sabé, l’escuma que fa, etc. La base serà normalment hidròxid de sodi o de potassi.

Índex de saponificació

La quantitat de base necessària per saponificar un Kg de grassa es coneix com a índex de saponificació. Aquest índex de saponificació depèn del tipus de greix emprat i de la base emprada. Existeixen taules en diferents fonts bibliogràfiques o internet que ens diuen quants grams de base necessitem per cada kg de greix, i aquesta proporció cal respectar-la perquè si hi ha excés de greix aquest no reaccionarà tot i el sabó quedarà oliós, i si n’hi ha menys del compte la base no reaccionarà tota i els podria provocar lesions a la pell. En això cal ser metòdic.

Per exemple, si fem servir com a greix oli d'oliva, i com a base sosa càsutica, per cada 1000 grams d'oli utilitzarem 134 grams de sosa càsutica.

La concentració del sabó

L'aigua no només és un ingredient, també és el medi on es produeix la saponificació. La quantitat d’aigua en que dissoldrem la base s’anomena concentració. Com menys aigua posem, més concentrada serà la dissolució, o sigui, la concentració serà major. Aquesta concentració s'expressa en percentatges. Per exemple, una concentració del 28% significa que de la nostra dissolució d'aigua/base, 28 parts serien de base, i la resta fins a 100 seria l'aigua. Per això, quan variem la concentració, la quantitat de base sempre roman constant i el que varia és la quantitat d'aigua en la qual dissolem aquesta base. Moltes referències bibliogràfiques es citen que la concentració hauria de rondar el 28%, i fent regla de 3, per saber l’aigua que cal emprar per assolir aquesta concentració, cal multiplicar el pes de base x 2,5, i així sabem l’aigua necessària. Tot i que en l’índex de saponificació cal ser molt precisos en la quantitat de greix i base emprat, en el cas de l’aigua no ve tant d’aquí sempre que no s’allunyi massa de la concentració del 28%. Concentracions més baixes (més proporció d’aigua) implica treballar més el sabó abans que s’espesseixi, però disposem de més temps per realitzar les mescles  i podem fer sabons amb més complexitat; però un cop desmotllat el sabó caldrà mes temps perquè maduri i s’assequi. Concentracions més altes (menys proporció d’aigua) accelera el temps de preparació, que ens va bé quan no volem fer sabons simples, sense gaires guarnicions, i també si fem diferents franges en una mateixa pastilla. També faciliten el desmotllament, i el temps d’assecatge i curació és menor. En aquestes concentracions cal que la dissolució de sosa i agua s’hagi refredat.

Tot i que la concentració impliqui diferències a l’hora d’elaborar el sabó i l’assecatge, tindrem un sabó acabat semblant, ja que en l’assecatge l’excés d’aigua (sigui molta o poca) s’evapora.

Ingredients i utensilis necessaris

  • Greix: Oli d’oliva: 1600 grams
  • Base: Sosa càustica: 230 grams
  • Infusió d’ortigues i menta: 500 grams
  • Galleda de plàstic per remenar i cullerot de fusta
  • Guants
  • Envasos o motlles pel sabó (de silicona, potets de iogurt...)
  • Balança

Procediment d’elaboració


Preparem una infusió de menta i ortigues.


Pesem els ingredients.

Al cubell (que no sigui metàl·lic) hi aboquem la infusió, i poc a poc afegim la sosa càustica. Cal fer-ho en un lloc ventilat a l’exterior ja que la reacció allibera gasos irritants. Cal emprar guants ja que la sosa és abrasiva, i podem fer servir altres mesures de precaució si ho creiem adient (ulleres, mascareta...). Jo no ho faig! Remenem amb un cullerot de fusta sense esquitxar.

Aquesta reacció és exotèrmica (desprèn calor i el cubell s’escalfa bastant). Un cop remenat deixarem reposar-ho perquè es refredi.


Llavors podem afegir l’oli d’oliva poc a poc i remenant constantment (hi ha qui diu que s’ha de fer en el mateix sentit). Aquesta tasca pot durar bastants minuts fins que s’espesseixi i quedi una textura cremosa, l’alternativa és utilitzar túrmix per remenar (mirant de no esquitxar) i així ho enllestim abans. En aquest moment hi podem afegir trossets de planta seca, etc. Això ens permetrà tenir finalment un sabó amb propietats exfoliants per la pell quan ens netegem!

 

Sabem que ho tenim llest quan al passar-hi el cullerot per la mescla quedi el rastre. Llavors ja podem abocar el contingut en un o més motlles (pots de iogurt, motlles de silicona...).


Ho deixarem en el motlle 2 o 3 dies (segons si hi havia més proporció d’aigua o menys), i passat aquest espai de temps ja el podem desmotllar i ho podem tallar a peces més petites si així ho desitgem. Llavors les pastilles de sabó les podem embolicar amb un drap de cotó i guardar-les tapades en un lloc fresc, sec i fosc durant aproximadament un més. En aquest període s’anirà evaporant l’excés d’aigua, reaccionant la sosa, i adquirint la textura adequada. Segons la concentració d’aigua emprada aquest període es pot allargar uns dies. Si féssim servir abans d’hora el sabó, la sosa encara no hauria reaccionat tota, i ens podria irritar o cremar la pell.

Passat aquests dies tindrem el nostre sabó a punt, per utilitzar-lo en el nostre dia a dia, o bé com a base per fer xampú o sabó líquid.


—————

Retorna