SUBSTITUTS NATURALS ALS PRODUCTES DE NETEJA CONVENCIONALS

2014-08-14 20:36

La neteja ens permet sobreviure, però pot acabar per matar-nos. I destruir l’ambient que ens rodeja. La proliferació de productes de neteja és tal, i la seua composició tan agressiva en alguns casos, que una agradable sensació de puresa en el nostre bany es pot transformar en peixos flotant sobre la superfície d'un llac.  Els nostres avantpassats utilitzaven no més de mitja dotzena de productes de provada eficàcia: sabó, vinagre, sosa, etc. Avui disposem d'una infinita varietat de substàncies netejadores: abrillantadors, neteja-forns, desinfectants, detergents, desembussadors, suavitzants... En realitat, aquests productes no difereixen molt en les seves propietats dels antics, però són molt més cars i posseeixen una certa complicació química que, en la majoria dels casos, pot tindre conseqüències nocives per al medi ambient i la nostra salut.

Els detergents són una mica especials. De l'evolució del sabó ha sorgit tot un exèrcit de productes "súper, híper, mega, plus" amb megaperles, ultraagents netejadors i oxigen actiu que contenen una llarga llista de productes, que en contacte amb el nostre organisme o altres organismes i en certes concentracions, presenten un risc per les persones i el medi ambient, entre els que destaquem:

Acetona: Neurotòxic irritant de la pell i dels ulls. Pot causar problemes de fetge i de ronyó i també pot afectar el fetus

Àcid fosfòric: És extremadament corrosiu, pot irritar i cremar els ulls i la pell. Pot afectar el fetge, el sistema nerviós central i el sistema gastrointestinal.

Etoxilat nonilfenol: Els fenols de nonil són disruptius hormonals i alguns contenen traces d’òxid d’etilè, un cancerigen conegut.

Clorur de metil: És carcinogen, neurotòxic i tòxic pel sistema reproductor. Inhalat pot afectar especialment el fetge, el cervell i el cor.

Monoetilamina: Aquest químic pot afectar negativament el fetge, el ronyó i l’aparell reproductor i causa depressions. La seva inhalació a altes concentracions pot provocar marejos. També es pot absorbir a través de la pell.

Morfolina: És corrosiva, pot afectar especialment la pell, els ulls, el fetge i el ronyó. La seva exposició a llarg termini pot produir bronquitis. En combinació amb altres substàncies, pot formar nitrosamines, que són cancerígenes.

Naftalina: És tòxica per a l’aparell reproductor. Es transporta a la placenta i pot afectar la sang. Pot perjudicar el fetge i el ronyó, afectar la còrnia i provocar cataractes.

Para-diclorobenzè: Aquest pesticida volàtil és de la mateixa família química que el DDT. És sospitós de ser cancerigen i causar problemes als pulmons, al fetge i als ronyons.

Sodi dicloro isocianur dihidrat: Irritant respiratori, de la pell i dels ulls. Pot afectar el fetge i el sistema gastrointestinal. És tòxic per al sistema nerviós.

Toluè: Pot afectar el fetge, els ronyons i el cervell. És tòxic per a l’aparell reproductor i afecta especialment el fetus.

Trementina: Pot provocar al·lèrgia i afecta especialment el ronyó i el sistema nerviós central.

Xilè: Té efectes neurotòxics importants, com la pèrdua de memòria. Pot afectar negativament el fetge, els ronyons i el fetus en vies de desenvolupament.

Alternatives naturals, eficients i econòmiques que tenim a l’abast de la mà

Per a la neteja de la roba: la millor opció és el sabó natural (en escates o dissolt en aigua).

Per a la neteja del terra, la cuina i el bany i la vaixella: dissoldre tres cullerades de sabó en un litre d'aigua i afegir mitja tassa de vinagre i el suc d'una llimona. Si és necessari netejar la vaixella més a fons, afegir bicarbonat. Podem afegir-hi essències naturals: n'hi ha prou amb unes gotetes de l'aroma que més t'agradi.

Per a la neteja del forn: es neteja amb una barreja d'aigua calenta, sabó rallat, suc de llimona (que desgreixa) i bicarbonat sòdic (en cas que sigui necessari raspar).

Per netejar les olles que han perdut lluentor i els objectes de plata: suc de llimona i un drap de cotó per fregar.

Per a netejar rajoles, n’hi ha prou amb un drap humitejat en vinagre i després passar un drap sec. Per a terres de fusta, la barreja d'aigua freda amb un raig de vinagre.

Per a la neteja de catifes i moquetes: una solució d'aigua freda i vinagre passada amb un drap o raspall. Ajuda de passada a afirmar els colors. Si la catifa està tacada, passar el drap humit, després afegir bicarbonat sòdic i finalment aspirar.

Per a la neteja de vidres: utilitzar un diari mullat i un altre de sec. Per neteges més a fons Netejar primer amb una barreja d'aigua freda i sabó rallat. Després, passar una solució per una banda de vinagre amb 4 parts d'aigua. També serveix barrejar aigua amb dues cullerades d'alcohol de cremar. Un altre netejavidres molt efectiu és una mescla d'una tassa d'aigua, una tassa d'alcohol de farmàcia i una cullerada sopera de vinagre. Per aplicar-ho podem utilitzar una ampolla proveïda d'un difusor. Al final eixugar amb un drap net.

Desinfectant per a la llar: barrejar 50-100 ml. d'oli d'eucaliptus en un litre d'aigua. Passar per les superfícies a desinfectar.

Ambientador per a la llar: dissoldre 5 ml. de bicarbonat sòdic en mig litre d'aigua calenta i afegir 5 ml. de suc de llimona. També podem utilitzar essències naturals, o fer rams de plantes aromàtiques (romaní, espígol, menta, sajolida, espernallac, timó, tarongina, roses, lilà,...

Per a netejar electrodomèstics en general: fer una solució de bicarbonat sòdic o de vinagre amb aigua freda.

Per netejar les canonades: Fer una pasta amb el marro del cafè (que ja s'hagi utilitzat), bicarbonat i vinagre. Es pot abocar pel desguàs una tassa de bicarbonat de sodi seguit de mitja tassa de vinagre. Deixar-ho tapat quinze minuts per després deixar córrer aigua calenta en abundància.

Abonament per a les plantes: El marro del cafè, les restes d’infusions, l’aigua de esclarir els plats en cas que s’utilitzin sabons amb poca carga contaminant....

Abrillantar parquet i mobles: 1 part de suc de llimona amb 2 parts d'oli d'oliva. Per treure la pols, simplement amb un drap humit.

Per netejar la calç: vinagre. Si cal desembussar una aixeta que tingui bastant calç cal descargolar la part de final on està la reixeta i deixar-la 24 hores en vinagre. Després cal tornar-la a col·locar de nou i ja està com nova.

Desgreixador: suc de llimona o vinagre

Per desembussar, es pot abocar pel desguàs una cambra de tassa de bicarbonat de sodi seguit de mitja tassa de vinagre. Deixar-ho tapat quinze minuts per després deixar córrer aigua calenta en abundància.

Per als plàstic s'empra un cotó mullat en alcohol de cremar.

Si volem un producte antibacterià, una bona alternativa són el vinagre i l'alcohol de farmàcia. Aquest últim, a causa de la seva ràpida evaporació, resulta molt adequat en llars on hi ha nens o animals de companyia.

I si tot i així cal comprar algun producte químic de neteja, aquest ha de ser:

Productes de neteja amb etiquetes ecològiques

Evitant la utilització d’articles que continguin fosfats, formaldehids, paradiclorfenols, clorbenzols, parabens i tensioactius amb quantitats superiors al 5%.

Productes amb envasos reutilitzables i amb més capacitat, que permetin estalviar embalatges i cost energètic en la fase de distribució.

Envasos de monomaterials –que són més fàcils de reciclar– i que evitem els envasos de PVC o d’altres plàstics halogenats.

I per acabar cal que fem un ús correcte de les recomanacions de dosificació i no utilitzar més producte del necessari.

—————

Retorna