És difícil dir amb exactitud d'on vénen les trufes de xocolata ja que molts països s'adjudiquen aquesta creació. Un possible origen es trobaria en ple cor de la Savoia, a la seva capital.
La creació d'aquesta llaminadura s'atorga a Louis Dufour pastisser de Chambéry. El 28 de desembre de 1895 el senyor Dufour es va adonar que el seu magatzem s'havia quedat buit de provisions i que no podria assortir els seus clients.
Va refusar a demanar ajuda a altres pastissers de la regió, per la qual cosa va haver d'imaginar una solució. Va decidir llavors fabricar ell mateix un producte digne de la qualitat de la seva botiga i de fabricació ràpida. Primer va remoure la crema, després va afegir cacau, vainilla i en un instant la mescla estava feta... Amb molta cura va formar petites boletes que va mullar en una cobertura per després fer-les rodar en la pols de cacau. Per donar-hi forma es va inspirar en la Trufa o tòfona, una gran exquisidesa.
Al llarg del segle passat es van popularitzar noves formes d’elaborar la xocolata, i s’elaboraven trufes que se submergien en licors i vins. Així les trufes absorbeixen les aromes i gustos. Així s’obtenien deliciosos mossecs.
Per elaborar les nostres trufes utilitzarem ingredients de qualitat i ambientalment sostenibles. Preferentment utilitzarem productes ecològics, de proximitat o de comerç just.
200 g de xocolata negra fondant sense sucre
100 g de xocolata amb llet sense sucre endolcida amb estèvia
1 cullerada de margarina
200 ml de nata per cuinar
Gotes d’essència de vainilla
Rajolinet de ratafia
Fideuets de xocolata
Sucre de canya moreno
Posem un tupí al foc on afegirem la nata, fins que arrenqui el bull. Llavors de la deixem refredar.
Al bany maria en un cassó escalfem i desfem la margarina i les xocolates.
Encara al cassó de la xocolata hi afegim la nata (ja freda), la vainilla i la ratafia; i remenem sense parar uns 10 min.
Retirem la pasta obtinguda i la guardem a la nevera un dia.
L'endemà amb 2 culleretes fem boletes, i les arrebossem amb una barreja de fideuets de xocolata i sucre de canya.
Ho podem guardar a la nevera o al congelador per quan volguem gaudir-ne del seu bon gust!
—————