Xiprer, l'arbre simbòlic

2017-07-13 17:45

Per fer més alt el xiprer

l’ocell hi enlaira el seu cant.

Si l’arbre no arriba al cel

hi arribarà ell cantant.

                    Joana Raspall

El xiprer (Cupressus sempervirens) és una conífera originària del mediterrani oriental.

En jardineria i agricultura s’utilitza per fer tanques i paravents. La seva fusta és perfumada i resistent a la podridura, i es fa servir per construir caixes, taules decoratives, xapes de guitarres...

És un arbre molt simbòlic: els grecs, ja el consideraven un símbol de la bellesa femenina, i també amb connotacions mortuòries. Com és un arbre que sempre el veiem verd (té fulles perennes) i és en general majestuós i apunta al cel, es creia que ajudava les ànimes dels morts a elevar-se en aquesta direcció. Però en altres cultures, el xiprer és un arbre que es considera sagrat i per la seva llargada i verdor persistent se l’anomena l’arbre de la vida. 

El Xiprer també simbolitza hospitalitat. En els temps que els traginers viatjaven pel país durant dies, el nombre de xiprers plantats a l’entrada d’una masia tenia el seu significat: un sol xiprer significava que allà donaven beure al viatger; dos xiprers, que hi hauria menjar per ell i pel cavall; i tres xiprers indicava que el viatger podia dormir en aquella masia.

Degut a la seva càrrega simbòlica, el Xiprer el trobarem en molts santuaris, ermites i castells d’arreu de les nostres contrades. Una excursió sorprenent per contemplar-los és la Ruta de les Ermites de la Serra de Cardó, a la Ribera d’Ebre, un dels espais més desconeguts del país, va ser l’emplaçament escollit pels monjos carmelitans per construir-hi el seu monestir al segle XVII. Aprofitant l’aïllament de nuclis poblats i tenint a l’abast tots els recursos de la natura, van bastir a la serra fins a 14 ermites per recloure’s, algunes d’elles molt inaccessibles, i diverses fonts, entre les quals n’hi ha amb propietats medicinals. I tot aquest paratge està decorat amb centenars de xiprers. Tot un espectacle històric, arquitectònic i natural que val la pena descobrir en una passejada d’un matí!

Enllaç de l’excursió

—————

Retorna